VCA VOL: certificaat voor ondernemers en toezichthouders

VCA VOL

Een VCA VOL certificaat heb je nodig als je in een bedrijf werkt waarin er met gevaarlijke machines, stoffen of andere materialen wordt gewerkt, en waar jij toezicht houdt op andere werknemers en werkprocessen, of als jij zelf eigenaar bent van een bedrijf. In andere gevallen is een VCA basis meestal voldoende. Dus als jij geen toezicht houdt op anderen, kun je met een VCA basis prima verder in je werkveld. Het belang van VCA certificaten is groot voor werkgevers, hun klanten en andere partners. Het wordt tegenwoordig vaak als een vereiste gezien dat alle werknemers een VCA certificaat hebben. Daarom is het goed er een te halen voor je ergens solliciteert.

VCA VOL

Wat VCA eigenlijk inhoudt

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VOL staat voor 

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Een VCA is eigenlijk de standaard voor veilig werken binnen allerlei bedrijven in verschillende sectoren. Als er bijvoorbeeld met zware machines wordt gewerkt, wordt een VCA gebruikt om de kunde van alle werknemers vast te stellen. Zo’n standaard werkt heel handig, omdat iedereen, zowel werkgevers als de partners waarmee zij op verschillende wijzen samenwerken, direct weet dat iedereen binnen het bedrijf bekwaam is en precies weet wat hij aan het doen is. Dat schept een hoop rust voor bedrijven. Daarom is zo’n standaard heel erg waardevol, en is het vaak een vereiste dat je een VCA certificaat bezit als nieuwe werknemer.

De geschiedenis van VCA

VCA is ontstaan in 1989 om het bijhouden van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid te standaardiseren en makkelijker te maken. In 1995 is een nationale uitrol begonnen, en tegenwoordig is het de standaard in heel Nederland. Zo’n VCA is ontzettend waardevol om te hebben, dus zoek uit welk certificaat jij precies nodig hebt en ga aan de slag, zodat jij 1-0 voor staat bij je sollicitatie.