Stapbudget: hoe werkt het precies?

Heb jij ontzettend veel moeite met het vinden van een baan? Of wil jij jezelf een stuk beter ontwikkelen? Dan is het misschien verstandig om een training of een opleiding te volgen. Met een goede opleiding is het namelijk mogelijk om jezelf een stuk beter te ontwikkelen. Daarnaast verhoogt dit de kans op een baan en dit komt doordat je jezelf een betere positie kunt geven op de arbeidsmarkt. Werkgevers hechten veel waarde aan werknemers die opgeleid zijn en hier kun je zelf voor zorgen. Toch kan het financieren van een opleiding soms heel erg lastig zijn, maar met het Stapbudget is dit een stuk makkelijk. 

Het Stapbudget is namelijk in het leven geroepen door de overheid. Het is bedoeld om mensen de kans te geven om zichzelf om te scholen en beter te ontwikkelen. Op deze manier kunnen mensen zich een betere positie geven op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat ze sneller een betere baan kunnen vinden en ook echt een baan die bij hun past. Wil jij meer over dit budget te weten komen en hoe het precies werkt? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

Wat is het Stapbudget?

Het Stapbudget is een budget, waarmee je een opleiding kunt financieren. Het budget bestaat uit duizend euro en hiermee kun je een gedeelte van een opleiding betalen. Dit kan alleen bij opleidingen die in het STAP-register staan. Je kunt het budget eenmalig per jaar aanvragen bij het UWV. Dit doe je op de website van het UWV en iedere 2 maanden start er een nieuwe aanvraagperiode. Het is handig om hier op tijd bij te zijn, zodat je ook op tijd gebruik kunt maken van het budget. Hieraan zitten wel voorwaarde aan verbonden, zo moet je 18 jaar of ouder zijn en nog geen AOW ontvangen.

Welke opleiding?

Wil jij ook gebruik maken van het Stapbudget? Dan is het van belang om een passende opleiding te vinden. Het is namelijk van groot belang dat de opleiding of training ook echt bij jou past. De opleiding moet namelijk afgerond worden, anders moet je het Stapbudget terugbetalen aan het UWV. Het zoeken van een passende opleiding is soms erg lastig en veel mensen hebben er moeite mee. Het is aan te raden om iets te zoeken wat echt bij jou past en eventueel een test hiervoor uit te voeren. Je hebt verschillende tests op het internet, waarmee je een passende opleiding kunt vinden.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je een Stapbudget bij het UWV aanvraagt. Zo moet je de opleiding sowieso afronden, maar moet je er ook op tijd bij zijn. Veel mensen maken gebruik van het budget en de kans is hierdoor groot dat je er geen gebruik van kunt maken. Bij het zoeken van een geschikte opleiding of training, is het altijd verstandig om te kijken of de opleiding in het STAP-register zit. Alleen op deze manier kun je gebruik maken van het budget.